Bursa - Karagöz Ve Hacivat Tescillendi

09.09.2011 18:16

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 600 Yıllık Geçmişi Olan Karagöz-hacivat Gölge oyununun Türk Kültürü Olduğunu ve Bursa'dan Çıktığını Tescilledi. Yunanistan'ın Baklavadan Sonra Gözünü Diktiği Karagöz-havicat, Geleneksel Türk Gölge oyunu olarak AB Tarafından Tescillendi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 600 yıllık geçmişi olan Karagöz-Hacivat gölge Oyununun Türk kültürü olduğunu ve Bursa'dan çıktığını tescilledi. Yunanistan'ın baklavadan sonra gözünü diktiği Karagöz-Havicat, geleneksel Türk gölge Oyunu olarak AB tarafından tescillendi.

Türkiye'de özellikle Ramazan eğlencelerinde çocukların büyük bir ilgiyle izlediği Karagöz -Hacivat gölge Oyununu tescil ettirmek için 13 ay önce AB İç Pazardaki Uyumlaştırma Ofisi'ne başvuran Bursa Büyükşehir Belediyesi, sonunda onay aldı. Karagöz-Hacivat gölge Oyununun geleneksel Türk kültürünün bir parçası, Oyunun Bursa'dan çıktığı ve kahramanları olan Karagöz ve Hacivat'ın Bursa'da doğdukları belgelendi. Tescil belgesini alan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Karagöz Evi Müzesi'nde düzenlediği toplantıda, 600 yıllık geçmişi olan Karagöz-Hacivat gölge Oyununun Türk kültürü olduğunu tüm dünyaya duyurduklarını belirtti.

AB İç Pazardaki Uyumlaştırma Ofisi'ne yaptıkları başvurunun ve belgelerinin 13 ay süresince yapılan görüşmeler sonucu kabul edildiğini ifade eden Başkan Altepe, "Böylelikle Karagöz-Hacivat'ın kendi kültürleri olduğunu iddia eden ülkelerin bu söylentileri yalanlandı. Bizim gibi başvuran bazı ülkeler daha vardı. Onların ki red edildi. Bu konuda böyle kapanmış oldu" diye konuştu.