KARAGÖZ VE HACİVAT'A REPLİK ARANIYOR

28.01.2012 13:38

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kez gerçekleştirilen ''Karagöz-Hacivat Gölge Oyunu Metni Yazım Yarışması''nda, Karagöz ve Hacivat'a yeni replikler aranıyor.

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kez gerçekleştirilen ''Karagöz-Hacivat Gölge Oyunu Metni Yazım Yarışması''nda, 600 yıllık geleneğin çağdaş normlar ve güncellenmiş metinlerle gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Karagöz Evi Müzesi'nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, ''Karagöz-Hacivat Gölge Oyunu Metni Yazım Yarışması''nın ilk kez Bursa'da düzenlenmesinin heyecanını duyduklarını söyledi.

Yerel yöneticiler olarak Bursa'nın değerlerinin geliştirilmesine yönelik çalıştıklarını ifade eden Altepe, ''Büyükşehir Belediyesi olarak belediye hizmetlerinin yanı sıra kentimizdeki kültürel ve sanatsal faaliyetlerinin geliştirilmesi ve kentin medeniyet merkezi kimliğinin öne çıkarılması noktasında da çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz'' dedi.

Altepe, Bursa'nın Tarihi Kentler Birliği üyesi olarak yaptığı yatırımlarla da örnek bir kent olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bursa, birikimli, renkli bir kent. Kendine has değerleri bulunan Bursa, kültürel ve folklorik yönden zengin bir şehir. Gölge oyunu da Bursa'ya has kültürün güzel bir parçası. Bizler de bu geleneksel kültürümüze sahip çıkıyoruz.

Karagöz gölge oyunu, 600 yıllık bir gelenek. Son 50 yılda gölge oyununa ilgi azalsa da bizler çalışmalarımızla bu sanatın eski değerine kavuşması için gereken çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bursa'da ilk ve tek müze olan Karagöz Müzesi'nde az sayıda sanatçıyla bu sanatın örnekleri en güzel şekilde yaşatılıyor. Her ay binlerce kişi burada gösteriler izliyor.''

Yarışmayla ilgili bilgiler de veren Altepe, şunları kaydetti:

''Geleneksel ögeler, zenginleştirilerek geleceğe taşınıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak ilk kez gerçekleştirilen bu yarışma ile gölge oyunu yazma konusunu standart konuların dışına çıkarmayı istiyoruz. Bu kadim geleneği zenginleştirerek, yeni metinlerin yazılmasını sağlamayı hedefliyoruz.

Bu yarışmayla kültürümüze güzel bir renk katılacak, katkı sağlanmış olacak. Gölge oyunu kültürüne ilginin artması, desteklenmesi ve geleceğe taşınması noktasında konuya ilgi duyan herkesi yarışmaya katılmaya davet ediyoruz.

Yarışmaya katılmak isteyen vatandaşlarımız eserlerini 29 Haziran Cuma gününe kadar Büyükşehir Belediyesi teslim edebilecekler. Değerlendirmeler Temmuz ile Eylül ayları arasında yapılacak, Ekim ayında sonuçlar açıklanacak. Ödüller de Kasım ayında sahiplerini bulacak.''

Konunun serbest olduğu yarışmada birinciye 5 bin, ikinciye 3 bin 500, üçüncüye 2 bin ve mansiyon kazanacak metinlerin yazarlarına da bin lira para ödülünün verilecek.

Yarışmanın jürisinde ise Prof. Dr. Özdemir Nutku, Unima Türkiye Milli Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan, Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurhan Tekerek, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez ve Karagöz sanatçısı-araştırmacı Ünver Oral yer alıyor.