YUNANİSTAN KARAGÖZ'E GÖZ DİKTİ

02.07.2011 21:09
Yunanistan`ın Karagöz`ün patentini almak için çalıştığını belirten Kukla ve Karagöz Kültürünü Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Erdinç Öçal, `Sanat takdir edilmediği yerden göç eder` dedi.


Erdinç Öçal, Cihan`a yaptığı açıklamada, Türkiye`de Karagöz-Hacivat gölge oyununa gereken önemin verilmediğine dikkat çekerek, `Yunanistan, Kargöz müzesi bile kurdu. Kendi ülkelerini tanıtmak için çıkartılan turist rehberlerinde Karagöz - Hacivat`ı kullanıyor. 400`e yakın Yunanlı Karagöz sanatçısı bulunuyor. Bizde ise Karagöz-Hacivat`a sahip çıkmak için hiçbir çaba yok.` diye konuştu.

Karagöz-Hacivat`ın, 14. yüzyıldan bu yana Türk geleneğinde bulunduğunu, Kargöz`ün Türklüğün temsilcisi olduğunu vurgulayan Öçal, `Kökeni tamamıyla bize dayalı bir sanat. Ancak, sanat takdir edilmediği yerden göç eder, önlem alınmazsa Karagöz de bizden göç edip, Yunanistan`a konacak.` şeklinde konuştu.

Öçal, Karagöz ile Hacivat`a sahip çıkılması ve yaşatılması için öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın önlem alması gerektiğini ifade ederek, acilen Karagöz okulları açılmasını, bu okullarda Karagöz tarihi, edebiyatı, mizanseni okutulmasını istedi.

Kukla ve Karagöz Kültürünü Araştırma ve Geliştirme Derneği`nin, Türkiye`de içinde Karagöz isminin geçtiği ilk dernek olduğunu aktaran Öçal, şunları söyledi: `Derneğimiz geçtiğimiz aylarda kuruldu. Amacımız, Türkiye`nin her yerinde Karagöz kültürünü araştırmak ve Karagöz sanatçıları yetiştirmek. Bunun için de farklı projelerimiz var. Bu kapsamda, Ankara`da, Karagöz oyunları ve sanatçıları yarışması düzenleyeceğiz. Karagöz üzerine, festival fazla yok. Bu nedenle bir de festival düşünüyoruz. 23 Nisan`da açılacak Karagöz sergisinin çalışmaları ise büyük oranda bitirildi.` (CİHAN) Kaynak:www.timeturk.com